Südwest Messe Kiállítás 2011.

2011. június 18-tól 26-ig Németországban ismét megrendezésre került a SÜDWEST MESSE Villingen-Schwenningenben. A vásár a 82 000 lakosú város és Baden-Württemberg tartomány jelentős eseménye, ahol 700 kiállító mutatkozik be 21 csarnokban és a szabadtéri kiállító helyeken, melyet évente kb. 100 000 látogató tekint meg.

Bács-Kiskun megye 2011-ben is önálló standdal képviseltette magát június 21-24. között.

A reprezentatív kiállításon Baja város és kistérsége népművészetével, gasztronómiai és turisztikai kínálatával ismerkedhettek meg a látogatók. A pavilon látványa jól tükrözte a város értékeit, a kistérség természeti környezetét, Gemenc erdő és vadvilágát ábrázolva, valamint a Duna vízi életét és a halászatot is magába foglaló kiállítási tárgyakat és eszközöket bemutatva: bogrács állvánnyal, halfogó hálók, bárka, halászati eszközök.

A másik hatalmas poszter a Baja főterén, a Halászléfőző Népünnepély idején készült felvétel volt, bemutatva a város épített örökségét, a napjainkban is élő hagyomány ápolásának szép megnyilvánulását. A népi sokszínűséget többféle viselettel: sokac, bunyevác, sváb és sárközi ruhákkal mutattuk be. Több látogató rácsodálkozva mesélt erről a gazdagságról, elmondva azt is, hogy eddig bizony csak néhány kiemelt turisztikai látványosságot ismertek Magyarországról.

A négynapos vásáron Molnárné Agócs Éva érsekcsanádi csuhé-, sás- és szalmafonó kézműves bemutatója és portékái számos érdeklődőt csábítottak a magyar stand elé. A lelkesebb látogatók saját maguknak készíthették el a „vásárfiát”.

Knipf János Vaskútról a kosárfonás mesterségét mutatta be. Harmonikán kísért sváb dalai éneklésre és nem egyszer táncra buzdították a német vendégeket.

Tóta Anna kenderműves használati tárgyakkal és ékszerekkel, Szelesné Kása Ilona fűzött gyöngyökkel, Wass János fafaragásokkal színesítette a kínálatot.

A kistérség gasztronómiai értékei közül a Hajós-Bajai borvidék elismert pincészete, a Koch borászat termékeit, nagybaracskai házi pálinkát, sajtot, szeremlei kolbászt, édes nemes és csípős őrölt paprikát kóstolhattak az érdeklődők.

Kiállításunkat megtekintette az ottani térség helyettes vezetője, Joachim Gwinner és több tisztségviselő, valamint a Német-Magyar Baráti Társaság elnöke és tagjai is.

A látogatók és a hivatalos szervek képviselőinek elmondása szerint a kiállítás nagyon kedvező benyomást keltett minden vendég körében, reprezentálta Bács-Kiskun megyét és azon belül külön is felhívta a figyelmet Baja város és kistérsége értékeire. Reményeink szerint bővült azoknak a köre, akik az itt szerzett élmények és ismeretek birtokában ellátogatnak a kistérségbe, Bajára és személyesen tapasztalják meg az itt élők vendégszeretetét. A kiállítást és a bemutatókat a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet szervezte, a delegációt Polyák Albert főtanácsos vezette, tagjai voltak: Angeli Lászlóné marketing menedzser, (Bajai Kommunikációs és Marketing Kft.); Andorkó Dóra tourinformátor, (Bajai Tourinform Iroda); Molnárné Agócs Éva kézműves, Érsekcsanád; Knipf János kézműves, Vaskút; Szelesné Kása Ilona népi iparművész, Lakitelek; Dr. Tóthné Bodor Anita közművelődési szakember, a BKMÖ Közművelődési Intézetéből.

A kiállításon készült felvételek és videók megtekinthetőek a galériában.