10 éves a "Szeptember végén" szavalóverseny

Úgy érezzük, hogy az elmúlt tíz év során e családias rendezvény gyökeret vert a határon belüli és kívüli szavalók között, a sok új fiatal mellett számos visszatérő résztvevőt fogadunk, kitűnő pedagógusok újra és újra benevezik tanítványaikat. A szavalóversenyt a kezdetek óta a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, amelynek vezetőjét – Kispálné dr. Luca Ilonát – külön köszönet illeti, hogy ilyen hangulatos és inspiráló helyszínt biztosít a rendezvény számára.

Idén szeptember 28-án, 10. alkalommal találkoztak a Kárpát-medence különféle tájáról érkezett szavalók. Hagyományosan most is fogadhattunk Szabadkai tehetséges szavalókat Horváth Emma tanárnő vezetésével. Külön ki kell emelnünk az Arany Toll Irodalmi Kör nyugdíjasait, akik a találkozó kezdete óta látogatói és résztvevői a versenynek, hűségesen zarándokolnak el Kiskőrösre, s bár egyre nehezebben, de töretlen lelkesedéssel küzdik le az emeleti előadótérbe vezető lépcsőket, s emellett a zsűri megítélése szerint,, évről-évre színvonalasabb szavalatokat is adnak elő.

Az előadásokat szakértő zsűri bírálta, ahogyan eddig is: Szabó Terézia, a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója, Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, aki évek óta kedves és segítő szavakkal bírálja a szavalatokat és Imre Károly, intézetünk Bessenyei-díjas igazgatója.

A verseny kétfordulós volt, első körben minden résztvevő szavalatát meghallgattuk, majd a zsűri egy szűkebb kört hívott vissza. A 26 jelentkező közül a 11 legjobb előadását hallgattuk meg ismét.

Miután a zsűri visszavonult, hogy meghozza döntését, a résztvevők, ahogyan a korábbi években is, megtekintették a múzeumot és a szülőházat.

Buda Feri bácsi, mint a zsűri elnöke, értékelte a teljesítményeket. Ismételten felhívta a figyelmet a szöveghűség fontosságára.

Imre Károly igazgató úr zárószavában kiemelte, hogy ez a jubileumi találkozó - nem csak illendőségből, vagy az alkalom adta „költői túlzásból” - minden eddiginél színvonalasabb volt, a zsűri szíve szerint több díjat osztana ki, mint amennyi rendelkezésre áll.

Elért helyezések:

1. Ábrahám Erika (Budapest)

2. Tóth Péter (Kunszentmiklós

3. Mészöly Anna és Varga Bori (Kecskemét)

Különdíj: Csernák Istvánné (Kecskemét)

 

A díjazottak Kovács László kalocsai fazekasmester, a Népművészet Mestere és Madár Helga a Népművészet Ifjú Mestere által felajánlott, külön e szavalóversenyre készített értékes arany, ezüst és bronz lúdtollal díszített kalamárisokat vihettek el, valamint Kása Ilona, a Népművészet Ifjú Mestere által készített gyöngy nyakéket és értékes könyvjutalmakat kaptak.

Köszönjük a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum által a versenyzők számára biztosított helyi almából készített gyümölcslevet!

A rendezvény képei:

[bg|https://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/104609659797508908577/a...